Minden, ami szállít vagy felhasznál elektromos energiát, elektroszmogot termel.

A mai ember környezetében számos ilyen műszaki berendezés található, ami akár transzformálja is a elektromos áramot, következésképpen így koncentrált elektroszmogot termel. A kérdés: az adott helyen tapasztalható elektromágnes sugárzás károsítja-e az egészségét.  Ezeknek, a külső és belső forrásból származó elektromágneses sugárzásoknak a vizsgálatát, villamos ipari szakképzettséggel és megfelelő mérőműszerekkel rendelkező tapasztalt szakemberre célszerű bízni.

A lakó környezetben előfordulhat radioaktív sugárzás is, ezért nem hagyható ki ennek vizsgálata, de ugyanúgy az egészséges és biztonságos lakótér kialakításához szükség van a földsugárzások, a geopatikus zónák elhelyezkedésének ismeretére is. 

Forrásai:


távvezeték, transzformátor, trafóház...mobil átjátszó antenna, GSM bázisállomás, mobil telefon, mikrohullámú berendezés, elektromos sütő...hálózati elemek a saját lakáson belül...bébiőrök, routerek ... sólámpák... okos eszközök, bármi, ami elektromos energiát használ fel. 

Az elektroszmog kifejezésről

Gyűjtő fogalom, én is így használom, de minden esetben hozzáfűzöm az aktuálisan szóban forgó fizikai mértékegységekkel meghatározott fizikai összetevőjének ill. fajtájának megnevezését.  A kifejezés önmagában értelmezhetetlen , és sok félreértésre adhat okot, nem kellően körülírt használata. Mindenesetre minden elektromágneses mezőt és sugárzást kell alatta érteni, ami az adott helyen és időben műszerekkel mérhető!

Az elektroszmog különböző fajtáinak vizsgálatához szükséges dedikált mérőműszerek használata

A mérés átlagos időszükséglete 30 - 60 perc (olykor 24 óra)melyet megfelelő műszerekkel szükséges elvégezni.

műszer a nagyfrekvenciás elektroszmog mérésére

Nagyfrekvenciás mérőműszer HF 58 B

Profi épületbiológiai mérés-technikusok számára készült mérőműszer a nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás mérésére. Megkülönbözteti a pulzáló sugárzást a differenciált határérték összevetés lehetőségeit is tartalmazza.
Az alkalmazott széles sávú mérési eljárásnak köszönhetően igen gyorsan juthatunk megbízható eredményekhez.

LC-kijelző, teljesítmény-sűrűség 0,01-19 990µW/m2, frekvenciamenet: 800 MHz- 3,6 GHz (-2dB), pontosság ą 4,5dB. Csúcs és középérték, valamint pulzáló összetevő kijelzése. peak-hold, audioanalízis, AC- és DC jel kimenet.

műszer a nagyfrekvenciás elektroszmog mérésére

Nagyfrekvenciás mérőműszer az 5G mobil átjátszó adók frekvenciáinak mérésére

A műszer a 2,4 - 6 GHz közötti frekvenciatartományban működő eszköz, a 4G (felső) és 5G mobil átjátszó adók, GSM bázisállomások antennái mellet, a PC-hálózatok, WLAN / WiFi, routerek (5GHz-es sávját), okos eszközök, fogyasztásmérők, gyermek őrök, Wimax U-band, radarok, Wimax-O Band, VLAN a/h Bd1, Bd2, VLAN + ISM stb. által kibocsátott mikrohullámú elektroszmog mérésére szolgál.
A mérés paraméterei megbízhatóan és közvetlenül az épületbiológiai elővigyázatossági értékekkel összhangban, a szokványnak megfelelő mértékegységekben jelennek meg, ami az értékelést egyértelműsíti.

Elektroszmog mérőműszer analizátor ME 3851A/ME 3830B alacsony frekvenciára, mind a mágneses indukció, mind az elektromos térerő mérésére


Kombinált mérőműszer az alacsony frekvenciás mágneses és elektromos erőtér méréséhezelektroszmog alacsonyfrekvenciás mérő műszere professzionális mérési technikát biztosít. Az első olyan készülék, amely a hálózati áram (50 Hz) mellett a vasúti felsővezeték biológiailag fontos frekvenciáját is érzékeli, amely frekvencia a vasútvonalaktól néhány km-nyire is bizonyíthatóan észlelhető. A hálózati feszültségnek pl. a trafó állomásokból származó felharmonikusai is hamisítatlanul megjelennek. Egyedülálló  felbontása, a szigorú épitésbiológiai határértékekkel való összehasonlítást is megengedi.

Mérőműszer:

A műszer méri az elektromos váltakozó mezőket a földpotenciálhoz képest (1-9999 V/m) és a mágneses fluxussűrűséget (1-2000 nT); frekvenciatartomány 5 Hz - 400 kHz/100 kHz(3830B) -2dB; pontosság ą 2%; térerősséggel arányos hangjel ("Geiger számláló effektus"); automatikus kikapcsolás.

A radioaktivitás mérése Geiger-Müller számlálóval történik


Geiger-Müller számláló radioaktivitás méréshezSzenzorként is működik!  A Gamma-Scout Online folyamatosan adatot szolgáltathat a választható intervallumon belül (10s, 30s, 60s) számolt impulzusokról, USB-n keresztül, külső adatgyűjtő állomásnak. Az adattovábbítási időköz a számítógép felé beállítható. Kiértékelő szoftver Windows PC-hez; külső táplálás USB-n keresztül, hosszú idejű mérésekhez.  


De mit is mérünk tulajdonképpen, "milyen" ez a láthatatlan energia, mi a forrása az elektroszmognak?


"Mottó: egyesek úgy tartják, " amiről nem tudunk, az nem létezik" - Ők tévednek! Az elektroszmog nem mutatkozik be, de jelen van."

Miből áll ?


Fizikai tényezők alapján az épületbiológiában jelentőséggel bíró elektromágneses tartományát 5 különböző részre oszthatjuk.

 • változó mágneses  tér ( ELF-VLF tartományban )
 • változó elektromos  tér ( ELF-VLF tartományban )
 • nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzás (RF - mikrohullámú tartományban )
 • statikus mágneses  tér
 • statikus elektromos tér

Fizikai alkotói, az Extrém Alacsony Frekvenciás tartománytól (ELF) a rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzásokon (RF) keresztül, egészen a több GHz-es mikrohullámokig terjednek. Az elektromágneses sugárzás, az ELF - VLF tartományban mágneses és elektromos mezővel rendelkezik. Ezeket áram illetve feszültség alatt álló elektromos vezetékek, elektromos berendezések állítanak elő közvetlen céllal vagy mellékhatásként. Az elektromágneses erőtér magasabb frekvencián már nem válik ketté, ebben a tartományban már rádiófrekvenciákról (RF), rádióhullámokról, még följebb mozdulva, különböző felhasználású mikrohullámokról beszélhetünk.

Az elektromágneses sugárzás, a normális érzékszervi észlelés számára bár láthatatlan, de  épített környezetünkben mindenhol jelen van.

A nagyfeszültségű villamos távvezetékek, transzformátor állomások, épített trafóházak láttán merül fel reflexszerűen az elektroszmog elleni védekezés iránti igény, pedig a lakáson belül is találunk sugárzó forrásokat. 


Hogyan védekezhetünk ellenük?

Röviden: Méréssel, a védekezési lehetőségek megismerésével és azok alkalmazásával!


Az elektroszmog mérés célja a lakáson kívüli és belüli elektromágneses sugárzás forrásainak a felderítése, és a villamos terektől, az elektromágneses sugárzásoktól ( a lehetőségek szerint ) mentes terek kijelölése, valamint az elektroszmog elleni védekezés lehetőségeinek felmérése, javaslat tétel.


Amit még hit és jelentős felesleges kiadások nélkül megtehetünk tehát, az az elektromágneses sugárzás mérése és a biztonságos távolságok betartása, a fekhelyeknek, íróasztaloknak a potenciális sugárforrástól, a legtávolabbi területre való áthelyezése. A többi tényező feltárását pedig igazi szakemberre kell bízni! Elsőrendű célként mindenkinek ezt ajánlom. Ha a probléma így megoldhatatlan, akkor érdemes tovább lépni az írottak szerint, de mindenképpen azokhoz hasonlóan. A kulcs: hozzáértő szakemberrel célszerű lelkiismeretes méréseket végeztetni az 

itt jelzett szempontok szerint 


Elektroszmog külső belső forrásai, mérése

Nagyfeszültségű villamos távvezeték a legjelentősebb elektroszmog forrás

Elektromágneses sugárzások


elektromágneses sugárzás mérés, radioaktivitás mérése

I. Radioaktivitás mérés


Bármilyen, lakásban, házban használt építőanyag elvileg  sugározhat,..., különös figyelmet érdemelnek a kohósalak szigetelő anyagok és bizonyos szaniter áruk.

Geiger - Müller számlálóval végezzük a mérést

végezzük. Megállapítjuk, a lakásban, telken, épületben mekkora a radioaktív gamma háttérsugárzás dózisteljesítménye (µSv/h-ban).

II/a. Elektroszmog mérés alacsony frekvencián mágneses és elektromos térerő mérés

Mágneses indukció és elektromos térerő mérése.
Transzformátor, nagyfeszültségű távvezeték, háztartási felső vezeték...

Az elektromágneses sugárzás alacsony frekvencián, így a számunkra különösen fontos távvezeték - taranszformátor hatású (ELF) 50 Hz-es hálózati frekvencián, a mágneses és elektromos összetevő ketté válik. A mágneses összetevő, pulzáló mágneses terének indukcióját Gauss-ban ill. Tesla -ban , praktikusan, mG -ban és nT -ban  határozzuk meg, míg az elektromos összetevő mértékegysége a V/m (Volt/méter). A műszer mindkét funkció mérésére alkalmas.

II/b. Elektromágneses sugárzás mérés nagyfrekvencián - rádiófrekvenciás sugárzás

Ebben a frekvencia tartományban az elektromos- és mágneses tér egységes energia-nyalábbá áll össze,  a mágneses és elektromos összetevői nem mérhetők külön.   Itt felületegységre eső energiasűrűségről beszélhetünk, melynek nagyságát a mágneses és elektromos összetevő mérésére szolgáló műszer helyett, antennás célműszerrel határozzuk meg. Mértékegysége a W/m2, praktikusan µW/m2

Magas épületbiológiai határérték feletti elektromágneses sugárzást okozhatnak lakáson kívül a GSM bázisállomások, mobil átjátszók, telekommunikációs adótornyok, a szomszéd WIFI-je,...< lakáson belüli eszközök, mint például vezeték nélküli vonalas (DECT) telefonok, , wifi routerek, magas frekvencián sugárzó riasztó rendszerek, videó átlövők, mikrohullámú sütők, stb

Mérés, árak


Elektroszmog mérés műszerei

Az elektrostressz tünetei:

 • feszültség érzés, megmagyaráz- hatatlan izgatottság, agresszivitás, 
 • A "fényes" fedetlen testrészek (kéz, ujjak, fej) 
 • A meg/felfázás tünetei (tüsszögés, a nyálkahártya - duzzanatot az orrban és a torokban, torokfájás, fülfájás) 
 • az alvás minősége rossz, hosszban és mélységben, nehéz, fáradt ébredés, 
 • koncentrálási nehézségek 
 • száraz bőr  
 • bőrgyulladás  
 • szem alatti árok szürkülése  
 • gyakori fejfájás 
 • szívritmus problémák, fura szívtáji érzések - mellkasi fájdalom  
 • fáradtság  
 • allergiák  

Nyilván ezek a tünetek lehetnek egyéb betegségekre utaló jelek is, betegség, tünetek esetén orvoshoz kell fordulni!<

Forrásai lehetnek például:

 • magasfeszültségű villamos távvezetékek mágneses sugárzása 
 • transzformátorok által gerjesztett ELF-VLF azaz, alacsony és nagyon alacsony frekvenciájú elektromágneses sugárzása
 • GSM bázisállomások  nagyfrekvenciás elektromágneses sugárzása.  

Az elektroszmog elektromágneses sugárzás  és a betegségek kapcsolatáról részletesen itt olvashat.

Az elektroszmog hatásai néhány publikált megfigyelés alapján:

 • California Institute of Technology : az emberi agyban több millió (/g) 50 millimikron méretű magnetit kristályokat mutattak ki, melyek több mint egymilliószor erősebben reagálnak a külső mágneses mezőre mint bármely más biológiai anyag. A külső mágneses mező agyműködést befolyásoló hatása feltehetőleg ezzel magyarázható.
 • az IGEF  kutató nemzetközi szervezet kimutatta, hogy az elektromágneses terhelések megváltoztatják a sejtek információcseréjét és ez által hatnak az emberi szervezetre. Az első figyelmeztető jel az alvászavar.
 • az USA-ban, 2000 leukémiás betegen végzett tesztsorozat alkalmával kimutatták, hogy a vizsgált betegek 91 %-a sugárzással terhelt környezetben élt, aludt, dolgozott.
 • Texasi Egyetemen emberi tumor sejteket erős áramforrás közelébe helyezték és a sejtburjánzás megnégyszereződött!
 • a hirtelen csecsemőhalál okainak vizsgálatakor is kimutatható volt a külső  elektromágneses mező zavaró hatása.   A csecsemők szervezetének anyagcseréje, illetve magasabb energiafelhasználása miatt, az ilyen környezet rájuk nézve még veszélyesebb, mint a felnőtt szervezetre.
 • a gyengébb immunrendszerrel rendelkező egyének, a magzatok és a csecsemők, a terhes nők és az allergiás betegségben szenvedők érzékenyebbek az elektromágneses mező hatásaira.
 • kutatók kimutatták, hogy a környezetszennyezés, a gyakori stresszhelyzetek, a túlterhelések valamint az emberi testet érő földsugárzás ingerzónái legyengítik az immunrendszert és így az 50 Hz-es villamos mező (mágneses) hatása már gyenge térerősség esetén is károsíthatja a szervezetet. Fejfájás, migrén, alvászavar, idegesség, koncentráció - képtelenség, agresszivitás, szellemi blokk, fülzúgás, hallászavar, depresszió összefüggésbe hozhatók a sugár terheléssel.transzformátor, trafóház hatása igen veszélyes

Elektromágneses sugárzások néhány forrása


Nagyfeszültségű távvezeték, transzformátor, trafó ház mikró sütő, ...biztonságos távolságok

TV 3 m
WIFI 3 m
DECT telefon 5 m
Számítógép monitor ( CRT LR) 0,5m
Mikrohullámú sütő 3 m
Villamos gépek pl. hűtőgép 1-3 m
Erősítő 1 m
Rádiós ébresztő óra 1-1,5 m
Adaptert, transzformátort tartalmazó lámpák 1-2 m
Utcai normál 400V-os légvezeték, kötegelt (csavart) kábel - mérni kell !!! 20- 50 m
Utcai transzform- átor állomások - mérni kell !!! 50 - 200 m
Városi és MÁV felső vezeték - mérni kell!!! 30 - 100 m
20 - 110 kV-os távvezeték - mérni kell!!! 50- 400 m
120 - 450 kV-os távvezeték - mérni kell !!! 400 m

Ha elektroszmog mérést végeztet legyen tekintettel az alábbiakra:

 • villamossági végzettséggel és megfelelő műszerezettséggel rendelkező szakemberrel végeztesse a mérést, aki rendelkezzen alacsony frekvenciás és antennás, nagyfrekvenciás elektromágneses tér mérésére alkalmas mérőműszerekkel,
 • a szakember külön-külön vizsgálja az az alacsony frekvenciás elektromos és mágneses tereket és a nagyfrekvenciás sugárzásokat
 • vizsgálja a külső és belső forrásból származó sugárzásokat
 • tegyen javaslatot a külső források elkerülésére és a belső források kiiktatására, elkerülésére
 • az összkép alapján jelölje ki azokat a helyeket, amelyeken a külső és belső forrásból származó elektromágneses sugárzás a legkisebb, de legyen tekintettel azokra a geopatikus zónákra is, amelyek elkerülése szükséges 
 • adjon tájékoztatást az elektromágneses sugárzás további csökkentésének szükségességére és lehetőségére vonatkozóan
 • vesse össze és értékelje az eredményeket az épületbiológiai irányelvekkel, a WHO állásfoglalásaival és a hivatalos határértékekkel
 • az elektroszmog mérés átlagos időszükséglete 30 - 60 perc, de lehet 24 óra is 
 • nincs olyan mágneses árnyékoló anyag, ami ne nagy mágneses vezetőképességű, nagyon drága ferromágneses anyagból készülne és amelyet ne a sugárforrás és a védendő terület közé kellene elhelyezni megfelelő módon
 • nincs olyan nagyfrekvenciás árnyékolásra és elektromos tér árnyékolására szolgáló eszköz, ami rossz elektromos vezetőképességű anyagból készülne és amelyet ne a sugárforrás és a védendő terület közé kellene alkalmas módon elhelyezni
 • az elektromágneses terek mellett, mérje meg az ionizáló, radioaktív sugárzást is és  dózisteljesítményben [µSv/h] határozza meg annak mértékét 
 • Ha hivatalos célra szükséges dokumentumra van szüksége kérje a OSSKI, Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet mérését, amely a (korábbi) ANTSZ alá tagozódott szervezetként közhiteles mérési jegyzőkönyvet tud rendelkezésére bocsátani, melyet minden hivatalos szerv mérlegelés nélkül elfogad. Igaz, hogy mérési eredményeit csak a hivatalos határértékekkel vet(het)i össze.
 • Ha saját és családja egészségét szeretné védeni, tegye teljessé a vizsgálatot és az elektroszmog épület biológiai vizsgálatán kívül, végeztessen földsugárzás mérést is, mivel a földsugárzások jelenléte is geopatikus stresszt okoz, amely a körülményektől függően, az egyszerű alvás-problémáktól a súlyos betegségekig keserítheti meg az életét, ha információ híján képtelen elkerülni az ingersávokat. Ha nem próbálnak "árnyékolni", nem veszíthet vele semmit, de sokat nyerhet.
 • A radioaktivitás, az elektroszmog és a földsugárzások együttes vizsgálata alapján hozott döntés lehet csak megalapozott.


Az egyes földsugárzások és a betegségek kapcsolatáról részletesen itt olvashat. 

valid-xhtml-1.0